National Zoological Park, Center for Conservation and Evolutionary Genetics
National Zoological Park, Center for Conservation and Evolutionary Genetics

National Zoological Park, Center for Conservation and Evolutionary Genetics

Smithsonian Institution: Washington, DC

This project converted a former animal holding facility into a 3,236-SF state-of-the-art lab for the study of genetics. Located on the National Zoo’s “Research Hill”, it represents a dramatic transformation of the original 1970’s concrete structure into a modern scientific research facility. JPA’s scope of work integrated new utilities, code required upgrades, and new systems to serve the research functions in the $2.4 million renovation. Sustainable design elements included insulated metal panels for improved thermal envelope construction, energy recovery technology, and daylight control of lighting systems.

The District of Columbia chapter of AIA awarded the project its presidential citation for sustainable design in 2010, and the Potomac Valley Chapter gave the project one of its top design awards the same year. It also received the 2011 Platinum Reconstruction Award from Building Design + Construction. In 2016 the project won an award in the Cultural category from the Beverly Willis Architectural Foundation Built by Women DC (BxW DC) competition.

Photos © Ron Blunt Architectural Photography

Architect: Quinn Evans Architects

Ready to begin your next project?
Get the conversation started: Contact Us